Paradižnikova mezga – na kakšen način jo pripraviti doma?

Paradižnikova mezga je izjemno priljubljena sestavina, ki jo lahko dodajamo k najrazličnejšim jedem. Najpogosteje pa jo zagotovo povezujemo s špageti. Lahko jo kupimo v najrazličnejših oblikah, precej okusnejša pa je, če je pripravimo kar doma v lastni režiji.

In kako se paradižnikova mezga najhitreje in najlaže pripravi kar v domači kuhinji? Na voljo je kar nekaj različnih receptov, najti pa morate takšnega, ki je vam osebno najbolj pisan na kožo.

Paradižnikova mezga – na kakšen način jo pripraviti doma?

 

Ključni koraki pri pripravi omake iz paradižnikov

Ne glede na to, kateri recept za pripravo mezge iz paradižnikov vam bo najbolj prijal, pa so koraki pri pripravi dokaj podobni. Najprej boste morali oprati paradižnike, jih prerezati in odstraniti peclje. Zeleni del notranjosti prav tako odstranite ter iz paradižnikov iztisnete še semena ter tekočino.

Nato paradižnike razrežete na manjše koške in jih preložite v nekoliko večjo posodo. Ta mora imeti dovolj debelo dno. V posodo predhodno dodajte olje. Paradižnike je treba kuhati toliko časa, da se njihova lupina povsem zmehča. Zmes solite in jo nato s paličnim mešalnikom zmešajte v fino kašo oziroma v mezgo.

 

Mezgo še precedite čez primerno cedilo

Da bo paradižnikova mezga res takšna, kot mora biti, je treba zmes v nadaljevanju še precediti skozi primerno kuhinjsko cedilo. Na takšen način se najlaže odstranijo lupine in morebitna ostala semena.

Mezga se mora popolnoma shladiti, nato pa jo lahko prelijete v plastične vrečke za zamrzovanje. Odstranite še zrak in pripravek shranite v zamrzovalnik.

 

Omako iz paradižnikov lahko koristno uporabljate skozi celo leto

Na sploh je torej paradižnikova mezga zelo priljubljen in zaželen sestavni del številnih jedi. Takšno sestavino lahko koristno uporabljate skozi celo leto, na primer v juhah, rižotah, testeninah in podobno. V lastni režiji se jo zato splača pripraviti nekoliko več ter jo skrbno hraniti v zamrzovalniku.

V mislih imejte še to, da mezgo precej bolje shranjevati v vrečkah kot v kozarcih, saj je večja verjetnost, da je ne boste metali stran.